waarom therapeutisch boksen voor een beter brein
Net als bij boksen bij Parkinson richt een bokstraining bij PCS zich op motorische controle, coördinatie, reflexen, balans en cognitieve stimulatie. In beide gevallen helpt het bij het trainen van de hersenen door neuroplasticiteit te stimuleren.
Bij elke beweging is er een constante interactie tussen het lichaam en het brein. Het brein moet snel reageren op veranderingen in de omgeving en tegelijkertijd je lichaam onder controle houden. Dit verbetert het geheugen, het vermogen om beslissingen te nemen en de focus – allemaal belangrijke aspecten van cognitieve gezondheid.
Voor mensen die herstellen van post commotioneel syndroom (PCS) kan kickboksen een geschikte training zijn, mits goed begeleid. Uiteraard zijn alle trainingen en oefeningen van PCS Herstel aangepast op het individu en wordt de intensiteit geleidelijk opgebouwd om overbelasting van het brein te voorkomen.
Het is een niet-contact bokstraining, zonder enige impact op het hoofd. Dit maakt het een effectieve therapievorm, geen risicovolle sport.
"Na mijn hersenschudding heb ik van alles geprobeerd, maar niets werkte. Totdat PCS herstel op mijn pad kwam. Nu volledig genezen van mijn hersenschudding. Ik heb mijn leven weer terug.”
- Leon
de gouden driehoek
Door de combinatie van intervaltraining, cognitieve stimulatie en ontspanning helpen we het brein opnieuw in balans te komen. Dit verbetert niet alleen het fysieke en mentale functioneren, maar geeft ook meer grip op het dagelijks leven. Onze aanpak is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en biedt een concrete weg naar herstel.
1. Intervaltraining: een boost voor je brein
Beweging stimuleert de aanmaak van BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor), een eiwit dat essentieel is voor herstel en neuroplasticiteit. Dit helpt de hersenen om beschadigde verbindingen te herstellen en beter samen te werken.
Daarnaast brengt intervaltraining het autonome zenuwstelsel (dat processen zoals hartslag en ademhaling regelt) weer in balans. Na een hersenschudding kan dit systeem ontregeld raken, waardoor het lichaam in een continue stressmodus blijft. Door gecontroleerde inspanning leert het brein opnieuw schakelen tussen actie en ontspanning, wat bijdraagt aan herstel.
2. Cognitieve stimulatie: bewegen én denken
Na de intervaltraining combineren we beweging met cognitieve uitdagingen. Dit zorgt ervoor dat het brein niet alleen fysiek, maar ook cognitief getraind wordt.
Dit helpt bij:
- Herstel van de neurovasculaire koppeling: na een hersenschudding kan de doorbloeding van bepaalde hersengebieden verminderd zijn, wat leidt tot verminderde activiteit. Beweging verbetert de bloedtoevoer, terwijl cognitieve taken tegelijkertijd de hersenen activeren.
- Versterken van neuroplasticiteit: door fysieke en cognitieve training samen te laten werken, worden hersenverbindingen versterkt, waardoor denkprocessen, geheugen en reactievermogen verbeteren.
- Balans in het zenuwstelsel: veel PCS-patiënten hebben moeite met het schakelen tussen inspanning en ontspanning. Intervaltraining in combinatie met mentale oefeningen helpt om deze balans te herstellen, wat klachten als duizeligheid, overprikkeling en vermoeidheid vermindert.
- Betere samenwerking tussen hersengebieden: door fysieke en mentale prikkels te combineren, worden netwerken in de hersenen opnieuw gesynchroniseerd. Dit helpt bij problemen met concentratie, multitasking en het zogenaamde ‘brain fog’-gevoel
- Verbetering van hersenactiviteit en remming: na een hersenschudding kunnen prikkels overweldigend zijn en kan denken trager verlopen. Door gecontroleerde uitdagingen aan te gaan, wordt het brein opnieuw getraind om efficiënt te werken en beter te filteren welke prikkels belangrijk zijn.
3. Ontspanning: net zo belangrijk als inspanning
Na fysieke en mentale training is ontspanning essentieel. Dit helpt niet alleen om overbelasting te voorkomen, maar ondersteunt ook actief het herstelproces:
- Het zenuwstelsel komt tot rust, waardoor het lichaam makkelijker kan schakelen tussen inspanning en ontspanning.
- De hersenen krijgen tijd om nieuwe verbindingen te versterken, wat neuroplasticiteit ondersteunt.
- Stresshormonen zoals cortisol nemen af, wat voorkomt dat het brein in een voortdurende staat van stress blijft hangen.

PCS herstel trainingsprogramma
In een paar maanden de regie over jouw leven terugkrijgen. De toekomst weer lachend en hoopvol tegemoet zien. Ons PCS herstel trainingsprogramma is er opgericht om dat letterlijk en figuurlijk voor elkaar te boksen.
De duur van het programma is 3 maanden. In die maanden streven wij ernaar om jou natuurlijk van klachten af te helpen en ook om je weer body fit te krijgen. Een goede conditie is voor iedereen belangrijk en al helemaal als je aan het revalideren bent.
Tijdens een intake bespreken we jouw specifieke klachten en bekijken wij hoe op dat moment jouw fysieke belasting is. Aan de hand daarvan stellen we een op maat gemaakt trainingsschema op.
"Binnen 3 maanden kon ik weer aan het werk!"
In de drie jaar dat ik PCS had heb ik van alles geprobeerd om beter te worden. Geen enkel traject hielp en mijn hoop op herstel vervloog.
Totdat ik bij PCS herstel begon. Na drie maanden waren mijn klachten zo goed als verdwenen en inmiddels kan ik zeggen dat ik 100% de oude ben.
– RENATE
"Niet alleen kan ik meer prikkels aan, ook verbeterde mijn focus enorm."
Ze dagen je uit, zorgen dat je je grenzen opzoekt maar nooit dat je er teveel over heen gaat.
Niet alleen kan ik meer prikkels aan, ook verbeterde mijn focus enorm.
– ANNEMIJN
Wil jij weten of dit programma ook voor jou de oplossing kan zijn?
Momenteel hebben we plek voor 5 deelnemers en bieden we het programma aan voor €4750,- .

Voor wie is ons PCS herstel trainingsprogramma?
Ons trainingsprogramma is voor iedereen die aanhoudende klachten heeft na een hersenschudding of hoofdletsel en daar van af wil. Het trainingsprogramma is geschikt voor jong en oud. Je hoeft geen enkele boks- of andere sportervaring te hebben. Ook hoeft jouw conditie niet op pijl te zijn; daar gaan we juist aan werken.
Wat wel belangrijk is, is dat je minstens 6 maanden na jouw ongeluk nog cognitieve klachten ervaart en dat je natuurlijk bereid bent om toegewijd te trainen.
Onze trainingen vinden plaats bij 4Th Gym Amsterdam IJburg.
Voor wie (nog) niet
Dit trainingsprogramma is (nog) niet geschikt voor jou als je ongeluk minder dan 6 maanden geleden heeft plaatsgevonden. En als je naast jouw cognitieve klachten, nog met ernstige fysieke klachten kampt.
*Als je twijfelt of je met jouw fysieke klachten wel of niet kunt trainen, neem dan gerust contact op. Tijdens de intake kunnen we dan bepalen of de training op dit moment voor jou geschikt is.
*Wij hebben een betrouwbaar netwerk van artsen die jou wellicht kunnen helpen bij het behandelen van jouw fysieke klachten. Mocht je daar meer over willen weten, neem dan gerust contact met ons op.

Met ons multidisciplinaire programma helpen wij je om van je klachten af te komen.
Tarieven PCS herstel trainingsprogramma
Het tarief voor het PCS herstel trainingsprogramma is nu tijdelijk 4750,- euro. Het is mogelijk om de betaling in termijnen te voldoen. Vraag hier gerust naar tijdens je vrijblijvende intake.
De duur van het programma is 3 maanden (12 weken). In die maanden streven wij ernaar om jou natuurlijk van klachten af te helpen en ook om je weer body fit te krijgen. Een goede conditie is voor iedereen belangrijk en al helemaal als je aan het revalideren bent. Daarnaast ligt de focus ook op ontspanning, een essentieel onderdeel in jouw herstel trainingsprogramma.
In deze 3 maanden plannen we samen 36 personal trainingen in: kick boksen / coaching en yoga / adem / ontspanningssessies. Daarnaast evalueren we samen geregeld om te kijken hoe het herstel vordert en wat de individuele behoeftes zijn. Iedere personal training duurt een uur en vindt plaats in Amsterdam – IJburg.
Wie zijn wij?

Tony Lamers
eigenaar 4th Gym en bokstrainer/-coach
Ik ben Tony Lamers, eigenaar van boksboutique 4th GYM. Zelf train ik sinds ‘89 en heb ik diverse keren in de ring gestaan. Mijn passie voor deze veelzijdige sport heeft me in ‘92 doen besluiten om als (personal) trainer verder te gaan. Als personal trainer heb ik al veel mogen bereiken met betrekking tot de successen van mijn cliënten. Ik heb ruim 30 jaar ervaring als wedstrijdcoach voor beginnende en professionele vechters van meerdere Nederlands, Europees, K1 Max en Wereldkampioenen kickboksen.
Naast de reguliere bokstrainingen ben ik 3 jaar geleden begonnen met het geven therapeutisch (kick)boksen en re-integratie sport coaching om mensen te helpen herstellen van Post Commotioneel Syndroom. Ook begeleid ik mensen met long-COVID, overspannenheid, burn-out, ADHD en autisme. Met mijn eigen ervaring ten aanzien van het herstellen van burn-out en Non Hodgkin kan ik mensen met psychische en lichamelijke klachten op een therapeutische wijze verder helpen met het realiseren van hun mentale en fysieke fitheid.

Renate Westerink
ervaringsdeskundige, ex-PCSer
In 2018 werd ik aangereden. Een ogenschijnlijk klein ongeluk, met helaas grote gevolgen. Ik hield er een zware hersenschudding aan over. Een aantal weken rust, dat was het recept voor herstel. Maar een aantal weken werd een aantal maanden. En een aantal maanden werd een aantal jaren…
Ik had een glansrijke carrière in de tv-wereld waar ik als eindredacteur werkte. Maar werken was geen optie meer. Mijn sociale leven kwam volledig stil te liggen en de impact op mijn gezin was enorm. Kortom, ik was nog maar een schim van wie ik ooit was.
Na tweeënhalf jaar alle mogelijke therapieën en revalidatietrajecten gevolgd te hebben, ben ik bij bokstrainer Tony terecht gekomen. Ik had geen bokservaring, maar dat bleek helemaal niet nodig. Zowel mentaal als fysiek heeft Tony me uitgedaagd en gecoacht. Soms kwam ik met een slechter hoofd thuis dan ik er aan kwam, maar nooit verloor ik de moed en mijn wilskracht om te herstellen. En mijn doorzettingsvermogen heeft geloond; want na 3 maanden trainen kon ik me weer onder de mensen begeven. Ik ben nu zelfs klachtenvrij; ik heb mijn werk weer volledig opgepakt en ik geniet meer dan ooit van een druk, sociaal leven.
Herstel is dus echt mogelijk! Inmiddels heb ik er mijn missie van gemaakt om dat van de daken te schreeuwen en om zoveel mogelijk mensen te helpen bij hún herstel. Want ik gun iedereen een kans op een nieuw, pijnvrij en zorgeloos leven.

Edine van Beusekom
yogadocent en (adem)coach
Ik ben Edine, yogadocent en (adem)coach. Ik begeleid al jaren mensen om ze fysiek en mentaal weer in hun kracht zetten. Dat doe ik door ze te leren hoe ze bewust ontspanning kunnen creëren. Vanuit die ontspanning werken we vervolgens samen aan herstel. Ik vind het fascinerend om steeds weer te ervaren hoe ik mensen met relatief simpele oefeningen kan helpen.
Ieder persoon is uniek en iedereen heeft dus zijn eigen persoonlijke behoeftes en wensen. Doordat ik me breed ontwikkeld heb, kan ik voor iedereen ‘maatwerk’ leveren met yoga, meditatie, ademwerk, coaching, reiki en massage.
Naast mijn werkervaring heb ik van heel dicht meegemaakt wat de impact is van PCS. Mijn partner is na een aanrijding jarenlang uit de running geweest. Ik heb gezien en ervaren wat de vergaande gevolgen zijn van PCS; niet alleen voor mijn partner zelf, maar ook voor mij en ons gezin. Na het traject bij PCS Herstel is mijn partner gelukkig weer helemaal hersteld. Dus ook vanuit mijn eigen ervaring en begrip wil ik heel graag mensen begeleiden in hun herstel.

Sarah Risakotta
trainer, coach en specialist in sensorische integratie
Mijn naam is Sarah en inmiddels ben ik alweer ruim 20 jaar werkzaam binnen de (geestelijke) gezondheidszorg. Dit doe ik vanuit verschillende rollen als sociaal psychiatrisch verpleegkundige, sensorische integratie specialist, coach en trainer.
Het begrijpen van gedrag en het kunnen beïnvloeden is vaak een enorme meerwaarde wanneer men vanuit zichzelf of vanuit de omgeving een gedragsverandering wenselijk acht. Zeker wanneer er sprake is van plotselinge gedragsverandering bv. ten gevolge trauma. Dit kan van grote invloed zijn op de persoon zelf of diens omgeving waarbij het terugvallen op vertrouwde patronen verdwijnt en er onbewust nieuwe relatiepatronen ontstaan. Tijdens het PCS traject zullen deze patronen wederom in beweging komen, omdat er sprake is van verandering. Verandering kan fysieke en mentale uitdagingen met zich meebrengen. Door deze fysieke en mentale signalen te herkennen, te begrijpen en te beïnvloeden creëren we een nieuw positief patroon. Ik zie het dan ook als een waardevol proces om op deze wijze een bijdrage te kunnen leveren aan wie je nu bent en wie je graag zou willen zijn!

Mike La Grouw
trainer
Hallo, ik ben Mike. Ik ben al jarenlang actief in de sportwereld. Wat begon als een hobby, heb ik weten om te zetten in mijn beroep. Na een leven vol sport besloot ik mijn passie verder te ontwikkelen door Sportkunde te studeren, met een specialisatie in gezondheidsmanagement.
Tijdens mijn studie begon ik te werken in een sportschool, waar mijn interesse in het vakgebied alleen maar groeide. Na mijn afstuderen heb ik waardevolle werkervaring opgedaan door trainingen te verzorgen voor onder andere Defensie, Adidas en diverse sportscholen. Daarnaast heb ik bij Arbonet gewerkt in de re-integratie en beheerde ik mijn eigen sportschoollocatie voor ASR, waar ik verantwoordelijk was voor de vitaliteit van het personeel.
Met mijn kickbokscertificaat op zak, ben ik begonnen bij 4th Gym. Hier geef ik nu PCS-hersteltrainingen. Het geeft me enorm veel voldoening om onze klanten te begeleiden en hun vooruitgang te zien. Mijn doel is om iedereen te helpen hun persoonlijke doelen te bereiken en een gezondere, vitalere versie van zichzelf te worden. Samen werken we aan herstel en het herwinnen van kracht en vertrouwen.
Veelgestelde vragen
Is boksen juist niet gevaarlijk voor iemand met PCS?
Nee dat is het niet. Tijdens de training ‘padsen’ we. De trainer houdt de ‘pads’ (een soort stootkussens) op en daarop ga jij stoten. Het is uiteraard niet zo dat de trainer op jou stoot. Daarnaast doen we ook veel oefeningen die niet boks-gerelateerd zijn. Dat zijn vooral oefeningen die ook Formule 1 coureurs net voor hun wedstrijd doen, om hun hyperfocus op scherp te zetten.
Ik heb nog nooit eerder gebokst. Is de training dan wel geschikt voor mij?
Voor onze PCS hersteltraining heb je geen enkele bokservaring nodig.
Moet ik eigen bokshandschoenen meenemen?
Wij hebben in principe handschoenen die geleend kunnen worden. Echter de ervaring leert dat het heel fijn (en hygienisch) is om zelf een paar handschoenen te hebben. Belangrijk is wel dat het goede handschoenen zijn, om ongewenste andere blessures aan te voorkomen. Bij ons kun je eventueel handschoenen bestellen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf ergens aanschaffen. Let dan wel echt op de kwaliteit!
Ik heb geen ongeluk gehad, maar kamp wel met soortgelijke klachten. Is het trainingstraject voor mij geschikt?
Dat zou zeker het geval kunnen zijn. Neem bij twijfel gewoon even contact op en dan kijken we samen of we iets voor je kunnen betekenen.
Wat zijn de kosten van dit traject?
Het traject van 3 maanden kost nu tijdelijk €4750,-.
Wil je meer weten over ons PCS herstel trainingsprogramma
Wil je weten of ons programma jou van je klachten af kan helpen? Plan dan een vrijblijvende intake in. Tijdens dit gesprek zullen we dieper ingaan op jouw klachten en aan de hand daarvan bepalen of ons programma voor jouw kan werken.